Boeken in 2006: 66-79 | home | Boeken in 2006: 89-103

13 augustus 2006

Boeken in 2006: 80-88

boek 80: Minoes, Annie M.G. Schmidt
Juffrouw Minoes was vroeger een poes. Ze spint, krabt, geeft kopjes en houdt nog steeds van vogeltjes. Als ze op straat een grote hond ziet wil ze nog wel eens snel in een boom klimmen. En ook al ziet ze eruit als een gewoon meisje, toch spreekt ze nog prima ‘kats’. Dat laatste komt haar baas Tibbe, die in de krant schrijft, goed van pas. Iedere nacht komen de katten uit de stad samen en bespreken alle nieuwtjes. Zo komt Tibbe via Minoes heel wat verborgen en geheime zaken te weten. Dat geeft grote moeilijkheden…
Conclusie: Vreselijk leuk kinderboek.

boek 81: Het motet voor de kardinaal, Theun de Vries
Een kleine jongen uit de Nederlanden wordt meegenomen na een veldslag, als kadootje. Na een woelig bestaan in de krijgsmacht weet hij te ontsnappen en ontdekt hij zijn roeping: de nieuwe muziek. In Italië is de renaissance in volle gang en ontmoeten we figuren als Leonardo uit Vinci, Josquin des Prés en Michaelangelo.
Conclusie: Hoewel dit boek al wat ouder is, leest het erg fijn. Aanrader voor liefhebbers van deze rijke historische periode.

boek 82: The boy in the striped pyjamas, John Boyne
Very confronting book about a young German boy, Bruno, whose father suddenly gets promoted, so the family has to move. We find out about his life in a way only a nine-year-old could show and tell it. I don’t want to say anything else about it; you should read it “unspoild”.
Conclusion: Definately a must-read!

boek 83: Piranha to scurfy and other short stories, Ruth Rendell
A collection of eight short stories and a novella by the queen of psychological thrillers and strange plots. Most stories are true psychological thrillers, including two about revenge, but there is also a horror story included in this book.
(In Dutch, this book is called De strandbutler en andere verhalen)
Conclusion: A great but somewhat disturbing read.

boek 84: De Garnalenpelster, Nilgün Yerli
In 93 anectdotes en 9 recepten vertelt Yerli over haar liefde voor haar moeder, wennen in Nederland, de liefde en cultuurverschillen. Af en toe is het erg van de hak op de tak, een beetje cabaret-achtig.
Conclusie: Leuk voor tussendoor; het boek geeft een beeld hoe het voor immigranten was om in Nederland te komen en tussen twee culturen te wonen.

boek 85: Orfe, Cynthia Voigt
In a story derived from the ancient Greek myth of Orpheus and Eurydice, Enny recounts the story of her best friend, Orfe, a talented artist known for the beauty of her music; Orfe’s romance with Yuri, a recovering drug addict; and Orfe’s doomed struggle to save Yuri–and herself.
Conclusion: Lovely read, well written modern take on an ultimate lovestory.

boek 86: I don’t know how she does it, Allison Pearson
In a novel that is at once upraoriously funny and achingly sad, Allison Pearson captures the guilty secret lives of working mothers: the selfrecrimination, the comic deceptios, the forgeries, the giddy exhaustion and the despair.
Conclusion: This book is a good read, but I felt very tired if I read too much in one go.

boek 87: De medische encyclopedie, Marco Kamphuis
Martin Haas lijdt niet alleen aan hypochondrie, maar ook aan talloze dwangneurosen. In een poging tot genezing wendt hij zich tot professionele hulp. Deel van de therapie is iedere dag een verplicht hoofdstuk uit de medische encyclopedie, zonder meteen op tilt te slaan…
Conclusie: Grappige novelle die in Nijmegen speelt.

boek 88: Spijkerschrift, Kader Abdolah
Deels autobigrafisch boek over een doofstomme man in Iran, die met de hulp van een wijze oom een bestaan opbouwd en een gezin sticht. Het verhaal gaat voornamelijk over de vader, die in spijkerschrift een ‘dagboek’ bijhoudt, en de oudste zoon, die betrokken raakt bij het verzet en moet vluchten. Na de dood van zijn vader krijgt de zoon het dagboek, waarna hij probeert het verhaal van zijn vader, zijn volk en zichzelf op papier te zetten. Dit levert mooie beschrijvingen van Iran en Nederland op, evenals een fraai tijdsbeeld.
Conclusie: Toegankelijk en indrukwekkend boek, waar ik veel uit geleerd heb.

posted to Boeken in 2006 @ 11:22

Boeken in 2006: 66-79 | home | Boeken in 2006: 89-103