Boeken in 2007: 127-131 | home | Boeken in 2008: 11-20

3 februari 2008

Boeken in 2008: 1-10

boek 1: A country doctor’s notebook, Mikhail Bulgakov
Van dit boek kan ik geen Nederlandstalige uitgave vinden.
Deels autobiografisch, deels fictieve verhalenbundel over de belevenissen van een jonge Russische arts die net na de eerste wereldoorlog in een plattelandskliniek gestationeerd werd.
Conclusie: Goed geschreven, wel wat gedateerd maar prettig te lezen.

boek 2: De magische bibliotheek, Jostein Gaarder & Klaus Hagerup
Nils en Berit raken betrokken bij een mysterie, dat te maken heeft met boeken en een mevrouw de Bok. Hun avontuurlijke tocht voert hen door de wonderlijke wereld van het boek.
Conclusie: Prachtig jeugdboek van twee befaamde Noorse jeugdboekenschrijfers.

boek 3: Reis naar Johannesburg, Beverley Naidoo
Dineo is ziek en heeft hulp nodig van haar moeder maar die woont en werkt 450 kilometer ver weg in Johannesburg. De enige manier om haar te bereiken is er naar toe gaan. Haar zus en broer gaan mama zoeken.
Conclusie: Schrijnend boek over de situatie van zwarten tijdens de Apartheid.

boek 4: The piano tuner, Daniel Mason
Nederlandse titel: De pianostemmer
Het is oktober 1886 als Edgar Drake een vreemd verzoek van het Britse ministerie van Oorlog bereikt. Hij krijgt de opdracht om zijn vrouw en zijn rustige leventje in Londen vaarwel te zeggen en naar de jungle van Birma te reizen, waar een bijzondere Erard-vleugel gerepareerd moet worden. Drake gaat, komt in contact met de excentrieke legerarts voor wie de vleugel naar Brima gehaald is en raakt verwikkeld in allerlei complexe situaties.
Conclusie: Erg goed geschreven historische roman met een belangrijke rol voor Das wohltemperierte Klavier van J.S. Bach.

boek 5: Cuba Libre, Emily Barr
Maggies leven is een puinhoop. Ze besluit haar buren, die ze heimelijk afluistert, te volgen op hun sabbatical naar Cuba. Daar probeert ze langzaam maar zeker de plaats van buurvrouw Libby in te nemen door gebruik te maken van de problemen en verschillen van inzicht die David en Libby hebben sinds de komst van hun baby.
Conclusie: Dit is een chick-lit met een beetje meer diepgang, geen psychologische roman.

boek 6: Just in Case, Meg Rosoff
Nederlandse titel: Het toevallige leven van Justin Case
David Case, 15 jaar, denkt dat het noodlot achter hem aan zit. Hij verandert zijn naam in Justin (naar “just in case”, voor het geval dat) en probeert zijn lot te ontwijken.
Conclusie: Dit boek is soms erg somber en zwartgallig, maar wel erg goed geschreven.

boek 7: A spot of bother, Mark Haddon
Nederlandse titel: Een akkefietje
Neem een kijkje in het leven van een gezin dat best normaal en gelukkig lijkt, maar het niet is. Affaires, hypochondrie, twijfels of de ware wel de ware is, moeite met seksuele geaardheid, het komt allemaal boven. Maar is dat juist niet normaal?
Conclusie: Heerlijk hilarisch geschreven boek.

boek 8: Last chance to see, Douglas Adams & Mark Carwardine
Nederlandse titel: Voor het te laat is
Adams, schrijver van humoristische science fiction, en Carwardine, bioloog van het Wereldnatuurfonds, gaan in de jaren tachtig van de vorige eeuw ‘voor het te laat is’ op zoek naar enkele van de meest bedreigde gewervelde dieren als de Komodovaraan, breedlipneushoorn (ook wel witte neushoorn), berggorilla, Yangtze-dolfijn, kakapo, Mauritius parkiet en de Rodriguez vleermuis.
Conclusie: Erg grappig boek over een serieus en nog steeds actueel onderwerp.

boek 9: De blanke Masai, Corinne Hofmann
Dit boek is gebaseerd op het leven van de schrijfster, die een zeker bestaan in Zwitserland opgaf voor een Masai-man. Dit boek beschrijft wat er gebeurde en waarom ze, met hun dochter, bij hem weg ging.
Conclusie: Boeiend verhaal van een sterke vrouw, die soms gekke beslissingen neemt, maar wel volhardend is.

boek 10: Gehaaid, Steven Hall
Eric Anderson wordt wakker op een plek die hij niet herkent, en hij weet niet wie hij is. Hij gaat op zoek naar zichzelf in een ingewikkelde wereld vol metaforen, mysterieuze briefjes en bijzondere concepten.
Conclusie: Een beangstigende, erg conceptuele psychologische thriller waarin waan en werkelijkheid, het plausibele en het fantastische naadloos in elkaar overgaan.

posted to Boeken in 2008 @ 12:01

Boeken in 2007: 127-131 | home | Boeken in 2008: 11-20