Boeken in 2009: 81-90 | home | Boeken in 2009: 101-110

21 september 2009

Boeken in 2009: 91-100

boek 91: Keeping Faith, Jodi Picoult
Dit boek is (nog) niet in het Nederlands vertaald.
Terwijl de ouders van Faith in scheiding liggen, heeft zij een voor anderen onzichtbaar vriendje. Volgens Faith is het God en is God een meisje. Wanneer er ook allerlei wonderen gebeuren rond het jonge meisje, gaan hoogwaardigheidsbekleders uit het christendom en het jodendom zich ermee bemoeien.
Conclusie: Bijzonder verhaal; zoals gebruikelijk bij Picoult met een rare wending in het laatste hoofdstuk.

boek 92: Youth, J.M. Coetzee
Nederlandse titel: Portret van een jongeman
De negentien-jarige John verlaat zijn geboorteland Zuid-Afrika om in Londen het geluk te vinden. Hij zoekt een groots meeslepend leven als poeet, maar wordt computerprogrammeur en kan geen aansluiting vinden bij anderen. Hij blijft zich afvragen wat hij wil in het leven.
Conclusie: Bijzonder deprimerende hoofpersoon; het is dus erg goed geschreven.

boek 93: Dochters van de Ark, Anna Morgan
Een avontuurlijk verhaal over twee Joodse meisjes, in de tijd door duizenden jaren gescheiden, die door het lot worden gedwongen een gevaarlijke reis naar een onbekende bestemming te aanvaarden. De een gaat van Jeruzalem met prins Menelik naar het land van zijn moeder, de koningin van Sjeba; de ander reist als onderdrukt Ethiopisch Joods meisje naar Israël. Een bijzondere steen reist met ze mee.
Conclusie: Ik wist erg weinig van het jodendom in Ethiopië en heb door dit boek veel geleerd. Het is ook nog eens erg prettig geschreven.

boek 94: Erken mij, Esther Verhoef
Daphne de Jong, 28 en single, is een halfjaar in therapie geweest bij de veertien jaar oudere psycholoog Etienne Segers voor een burn-out. Als afsluiting gaan ze samen een weekend naar Parijs. Maar daar loopt alles anders dan gedacht…
Conclusie: Dit cadeautje uit de maand van het spannende boek is wel aardig als tussendoortje.

boek 95: Cruise, Suzanne Vermeer
Tijdens een cruise verdwijnt Heleen’s man Frank spoorloos. Maanden later neemt een kredietverstrekker contact op. Frank blijkt een dubbelleven geleid te hebben, of doet hij dat nog? Heleen gaat op onderzoek uit.
Conclusie: Dit boek heet een literaire thriller, maar ik vond het geen van beide.

boek 96: Het bezoek van de lijfarts, Per Olov Enquist
In dit op historische feiten gebaseerde boek versmelten politiek, psychologie, macht en liefde tot een spannende handeling aan het Deense hof rond de geesteszieke koning Christian VII. De toevallig aanwezige Duitse arts Struensee weet, gevoed door de verlichtingsideeen van Rousseau een machtsvacuum te vullen en een ‘revolutie van boven’ door te zetten. Wanneer hij ook nog een dochter verwekt bij de koningin komt het volk in opstand en komt er een eind aan zijn “bezoek”.
Conclusie: Mooie beschrijvingen van wat een keerpunt in de geschiedenis van Denemarken moet zijn geweest.

boek 97: Schuld, Simone van der Vlugt
Zoë is in de grote vakantie verhuisd en heeft besloten haar nieuwe klasgenoten niets te vertellen over haar gave. Want toen haar oude klasgenootjes wisten dat ze paranormaal begaafd is, gebeurden er hele nare dingen…
Conclusie: Net als de andere jeugdboeken van deze schrijfster vlot en helder geschreven. Het onderwerp is mooi uitgewerkt.

boek 98: Het land van de stille, Paul Broks
Neurowetenschapper Broks beschrijft patiënten en gedachtenexperimenten, met als doel de menselijke geest uit te leggen.
Conclusie: Wel aardig, maar zeker niet zo goed als de werken van Oliver Sacks.

boek 99: Groene dromen, Stephen Benz
Reisverhaal waarin het “eco-toerisme” in Midden-Amerika onder de loep genomen wordt. Hoe eco is een reis als de reiziger in een duur resort zit waarvoor oerwoud gekapt is?
Conclusie: Schrijnend; de beschrijvingen van dat wat Benz meemaakt zijn erg levendig.

boek 100: Experiment, Connie Willis
Bij het onderzoeksinstutuut HiTek doet Sandra onderzoek naar rages. Bij toeval komt ze chaoswetenschapper Bennett tegen. Dit leidt tot een aantal onmwaarschijnlijke verwikkelingen, maar is dat niet net waar chaostheorie over gaat?
Conclusie: Erg grappig, vooral ook de hoofdstukopeningen die elk een rage beschrijven.

posted to Boeken in 2009 @ 10:12

Boeken in 2009: 81-90 | home | Boeken in 2009: 101-110