Boeken in 2008: 21-30 | home | Boeken in 2008: 41-50

22 april 2008

Boeken in 2008: 31-40

boek 31: Niets was alles wat hij zei, Nic Balthazar
Ben is anders dan de andere pubers in zijn klas. Hij doet alles elke dag het zelfde, want daar voelt hij zich goed bij. Ben wordt gruwelijk gepest, maar op internet kan hij zich wel uiten. Met zijn chat-vriendin Barbie maakt hij een plan.
Conclusie: Snel geschreven tienerboek.

boek 32: Damsel under stress, Shanna Swendson
Nederlandse titel: Als bij toverslag
Derde deel in de serie over Katie Chandler, die werkt bij betoveringen, Bezwering & Illusie BV. Ook in dit deel moet Katie helpen de wereld te redden van een boze tovenaar, terwijl haar huisgenoten niets mogen merken. Er bloeit iets moois op tussen Katie en machtige, goede tovenaar Owen, maar of dat dankzij of ondanks de hulp van haar petemoei is blijft de vraag…
Conclusie: Hilarische chick-lit over kikkers, tovenaars, elven en ander magisch gespuis.

boek 33: Het wereldje van Beer Ligthart, Jaap ter Haar
Beer Ligthart wordt door een ongeluk plotseling blind. Van de ene op de andere dag moet hij leren leven met de wetenschap dat hij nooit meer zal kunnen zien. Dat gaat met ups en downs.
Conclusie: Indrukwekkend en mooi verhaal over iets vreselijks. Geschikt vanaf een jaar of elf.

boek 34: De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane, Kate DiCamillo
Edward is een porseleinen konijn, dat veel meemaakt op zijn reis langs mensen die van hem houden, maar hem daarna weer kwijtraken.
Conclusie: Kinderboeken als deze zouden ze meer moeten maken! Prachtig verhaal, fraaie zwart-wit tekeningen.

boek 35: The music of the spheres, Elizabeth Redfern
Nederlandse titel: Harmonie der sferen
Londen, 1795. Engeland is in oorlog met Frankrijk en onze hoofdpersoon, ambtenaar, moet spionnen opsporen. De moord op zijn dochter houdt hem echter ook bezig. En dan komt hij terecht bij een groep astronomen, die mogelijk de sleutel zijn voor beide raadsels. Hij beveelt zijn broer, ook amateur-astronoom, zich bij de astronomen aan te sluiten, maar weet niet wat hem allemaal nog te wachten staat…
Conclusie: Spannend verhaal in een originele setting met veel details en sfeertekeningen.

boek 36: Blijf online, Meg Cabot
Kate is personeelsfunctionaris bij een krant. Wanneer haar baas haar opzadelt met een onwettig ontslag raakt ze zelf haar baan kwijt. Haar vrienden op het werk en de leuke advocaat die zich met de zaak gaat bemoeien proberen haar positief te houden. Dit boek is geheel in emails, kladblaadjes en MSN-gesprekken geschreven.
Conclusie: Lekker luchtig, ontspannend boek, maar al die losse briefjes zijn soms wat onhandig.

boek 37: De verdronken tuin, Carol Goodman
In die book van Goodman draait het, net als in Het meer van de meisjes, om mythologie. Dit keer put ze voornamelijk uit de Metamorfoses van Ovidius. Juno is glaskunstenaar en gescheiden van haar jeugdliefde Neil, die manisch-depresief bleek. Door een restauratie aan een raam en een ontdekking van hun vriendin Christine wordt Juno’s wereld op zijn kop gezet.
Conclusie: Wel aardig, maar niet zo sterk als Het meer van de meisjes (of als De vorborgen geschiedenis van Donna Tartt, waarnaar op de kaft wordt gerefereerd).

boek 38: De geest van Pegasus, Harm Tilstra
Adir is geboren in een circus en wil maar één ding: vliegen. Op kostschool kan hij niet wennen, dus hij mag terug naar het circus. Helaas mislukt hij als trapezeartiest en trampolinespringer. Adir blijft zoeken naar een manier om te kunnen vliegen.
Conclusie: Fantasierijk jeugdboek; Adir is duidelijk op zoek naar zichzelf.

boek 39: Geheel verduisterd, Liz Rigbey
Julia, die als assistente komt werken in een observatorium, wordt verdacht van de brute moord op haar man en stiefdochter. Astronoom Lomax, die haar geliefde wordt, probeert haar onschuld te bewijzen, want zelfs haar advocaten geloven haar niet helemaal. Gaandeweg wordt de zaak steeds duisterder, tot een zonsverduistering licht werpt op de zaak.
Conclusie: Door de setting werd dit verhaal voor mij meer dan een doorsnee thriller. Door de schrijfstijl was ik minder geraakt.

boek 40: Morgen ben ik beter, Evert Hartman
Marielle wordt ziek. Na een paar dagen is het nog niet duidelijk wat ze precies heeft. Ze wordt voor onderzoek opgenomen in het ziekenhuis, maar ook daar vertellen de artsen niet wat er met haar aan de hand is.
Conclusie: Bij herlezing heeft dit boek voor mij een heel andere lading dan toen ik het als puber las, vooral door de referenties aan de gezondheidszorg die ik nu heel anders lees. Het blijft een goed boek!

posted to Boeken in 2008 @ 20:50

Boeken in 2008: 21-30 | home | Boeken in 2008: 41-50