Boeken in 2008: 31-40 | home | Boeken in 2008: 51-60

10 mei 2008

Boeken in 2008: 41-50

boek 41: The Grim Grotto: Book The Eleventh, Lemony Snicket and Brett Helquist
Dit deel is nog niet vertaald.
In dit elfde deel van de serie over de Baudelaires komen ze steeds dichter bij het mysterie van VFD. Onder water moeten ze, met behulp van poëzie en wasabi, zowel graaf Olaf als een gevaarlijke schimmel verslaan.
Conclusie: Alweer een leuk boek uit deze serie.

boek 42: Miss Marple en haar 13 problemen, Agatha Christie
In de dertien verhalen in dit boek laat Miss Marple zien dat haar vindingrijkheid en mensenkennis garant staan voor het oplossen van mysteries.
Conclusie: Deze verhalen blijven leuk, ook al zijn ze oud en had ik ze eerder gelezen.

boek 43: Met andere ogen, Sabriye Tenberken
Sabriye, zelf blind, heeft een school opgezet voor blinde kinderen in Tibet, een land waar blindheid gezien wordt als een straf. In het zevende jaar van hun bestaan gaat Sabriye met zes van haar leerlingen en een blinde Amerikaanse bergbeklimmer op expeditie naar een subtop van de Himalaya. Dit boek gaat over de mensen, de expeditie, de filmploeg die het geheel filmde, maar vooral over Tibet.
Conclusie: Bijzonder verhaal, goed leesbaar geschreven. Ik ben benieuwd naar de film.

boek 44: Het aapje dat geluk pakt, Arnon Grunberg
Deze novelle gaat over Jean Baptiste Wernke, diplomaat in Peru. Jean Baptiste is getrouwd en heeft twee dochtertjes. Wanneer de studente Malena in zijn leven komt, denkt hij echt van haar te houden. Maar waar is Malena bij betrokken?
Conclusie: Dit is een echt Grunberg-boek, waarin liefde en destructie hand in hand gaan.

boek 45: Under the knife, Tess Gerritsen
Dit boek is niet vertaald.
In dit boek ligt de nadruk meer op de ontluikende romance en minder op het medische thriller-gebeuren, maar ook dit is een spannend boek. Anaesthesiste Kate probeert te bewijzen dat de dood van verplaagster Ellen geen medische fout was, maar een moord. Ze krijgt hulp uit een bijzondere hoek: de advocaat van de nabestaanden van Ellen.
Conclusie: Ideaal boek voor liefhebbers van complottheorieën en lastige romances.

boek 46: De geschiedenis van de liefde, Nicole Krauss
In de drie verhalen in dit boek draait het om het manuscript “De geschiedenis van de liefde”. Alma is door haar ouders genoemd naar de hoofdpersoon in het boek en hoopt dat het vertalen ervan haar moeder uit haar isolement zal halen. Leo Gursky is een Pool, die in de tweede wereldoorlog naar Amerika gevlucht is en slotenmaker is geworden, terwijl hij eigenlijk schrijver wilde zijn. En Zvi Litvinoff is een bekende schrijver uit Chili, ook een gevluchte Pool, wiens verhaal we van de verteller horen.
Conclusie: Complex en lastig, maar ook heel mooi geschreven.

boek 47: Morgen Wendy, Shelley Stoehr
Cary zit op de middelbare school in een plaatsje in Amerika. Ze denkt dat ze veel van haar vriend, Danny, houdt maar geleidelijk aan voelt ze zich steeds meer aangetrokken tot zijn tweelingzus, Wendy. Verscholen achter excentrieke kleren rookt en slikt ze met Danny mee, maar ze merkt dat ze zo haar problemen niet oplost.
Conclusie: Aardig jeugdboek over homoseksualiteit, drugs en groepsgedrag.

boek 48: Het volle leven, Alexander McCall Smith
Deel vijf van de serie over Mma Ramotswe. Vier mannen dingen naar de hand van de welgestelde eigenaresse van een keten kapsalons in Botswana. Kan Mma Ramotswe erachter komen wat hun motieven zijn: liefde of geldzucht? Mma Ramotswe en haar verloofde Mr. J.L.B. Matekoni, de beste automonteur van Botswana, stuiten op zoveel vreemde zaken dat hun eigen trouwplannen naar de achtergrond verschuiven.
Conclusie: Dit boek heeft een loom tempo, heerlijk tijdens de vakantie.

boek 49: Adem, Anne-Sophie Brasme
Charlene is een ietwat verlegen scholiere van 13 jaar. Bij het begin van het nieuwe schooljaar maakt ze kennis met de rebelse Sarah, die meteen in het middelpunt van de belangstelling staat en iedereens bewondering oproept. De twee worden vriendinnen en Charlene ziet Sarah als het licht in haar voordien saaie leven. Na de vakantie wil Sarah plots niets meer van Charlene weten. Wanhopig klampt Charlene zich aan haar vroegere vriendin vast en laat alles toe…
Conclusie: Niet geweldig, maar wel een aardig boek.

boek 50: Smilla’s gevoel voor sneeuw, Peter Høeg
Smilla Qaavigaaq Jaspersen, zevenendertig,een eigenzinnige dochter van een Eskimose zeehondenvangster en een rijke Deense arts, bijt zich vast in de zaak van de dood van het jongetje Esajas en raakt verwikkeld in een web van intriges.
Conclusie: Mooie beschrijving van personages en plaatsen, maar de wendingen worden steeds minder geloofwaardig. En ik heb niets met open eindes.

posted to Boeken in 2008 @ 11:56

Boeken in 2008: 31-40 | home | Boeken in 2008: 51-60