Boeken in 2008: 41-50 | home | Boeken in 2008: 61-70

30 juni 2008

Boeken in 2008: 51-60

boek 51: Eiland in de wind, Lieneke Dijkzeul
Andreas en Emma gaan zonder ouders op bezoek bij hun tante op Bonaire. Op Schiphol neemt Andreas een beer mee, die een andere reiziger heeft achtergelaten. Hierdoor komen ze terecht in een smokkelnetwerk…
Conclusie: Voor de doelgroep wel spannend, als volwassene een leuk leesboek.

boek 52: De moord op Harriet Krohn, Karin Fossum
Deze thriller leeft mee met de dader van de moord waar het om draait. De veertigjarige Charlo Torp zit diep in de put. Zijn vrouw is overleden aan leukemie, hij is al twee jaar werkloos, heeft een speelschuld en hij heeft weinig contact met zijn tienerdochter. Hij is ervan overtuigd dat het meeste wel weer goed komt, als hij er financieel maar weer bovenop komt. Hij moet dus iets doen met zijn leven en besluit een oude dame te beroven. Dan gaat het helemaal mis…
Conclusie: Leuk concept, goed uitgewerkt.

boek 53: Fasting, feasting, Anita Desai
Nederlandse titel: Uma en Arun
In dit boek lezen we over de levens van twee kinderen uit een Indiaase familie. Uma is de oudste, niet zo aantrekkelijke dochter, die voor haar dominante ouders zorgt na twee mislukte uithuwlijkingspogingen. Arun, die jongste zoon en zo’n 20 jaar jonger dan Uma, is naar Amerika gestuurd om daar te studeren en verbaasd zich over zijn Amerikaanse gastgezin en hun gewoonten.
Conclusie: Literair heel mooi met interessante verhaallijnen.

boek 54: De pianoman, Bernlef
Boekenweekgeschenk 2008. Een jongen vlucht van zijn ouderlijk huis op een terp en komt uiteindelijk berooid en zonder al te veel kennis van het Engels in een Engels kuststadje terecht. Daar spreekt hij niet, maar speelt hij wel piano in de inrichting waar ze hem observeren om er achter te komen wie hij is.
Conclusie: Aardige novelle, gebaseerd op de gebeurtenissen in 2005.

boek 55: De vlekken van de maan
Dit boek bevat een verzameling verhalen uit Latijns-Amerika, de meeste van diverse indianenstammen uit het gebied.
Conclusie: Leuk tussendoortje bij mooi weer.

boek 56: Levend aas, P.J. Tracy
Tweede deel in de Monkeewrench serie. Na een rustige periode worden in Minneapolis ineens meerdere bejaarden vermoord. Er moet een verband zijn tussen de moorden, maar gewoon recherchewerk levert niet veel op. Het computerprogramma van Grace McBride weet wel een verband te vinden. En dat is pas het begin van de ellende. Want wie is er goed, en wie is er slecht?
Conclusie: Spannende triller met een hele goede plot.

boek 57: Obsessie, Joost Heyink
Paul is zanger in een bandje. Tijdens een chaotisch optreden ontmoet hij Kim en hij wordt tot over zijn oren verliefd. Maar die verliefdheid verandert al snel in angst. Kim is echt geschift. Ze eist hem veel te veel op en hij moet voortdurend doen wat zij wil. Paul maakt het uit, maar dat pikt Kim niet. Ze bedenkt de verschrikkelijkste dingen om Paul aan zich te binden. En als Paul een nieuwe vriendin krijgt, zijn de gevolgen helemaal niet meer te overzien. Want Kim laat niet los, nooit…
Conclusie: Goed geschreven jeugdboek met een titel die de lading dekt.

boek 58: The Firm, John Grisham
Nederlandse titel: Advocaat van de duivel
Mitchell gaat werken bij een advocatenkantoor dat een geweldig aanbod doet. Na enige tijd blijkt dat men zich wel erg met zijn privéleven bemoeit. Ook zijn er wel erg veel ongelukken met collega’s… Dan komt het moment dat Mitchell nog maar een ding kan doen: vluchten.
Conclusie: Dit boek was spannender dan ik had verwacht.

boek 59: The mapmaker’s wife, Robert Whitaker
Ik kan van dit boek geen Nederlandse vertaling vinden.
Dit boek beschrijft een Franse expeditie naar Peru met als doel de vorm van de aarde vast te stellen, met alle verwikkelingen die daar uit volgen. Een deel van het boek gaat over de reis die Isobel, Peruaanse vrouw van een van de Franse kaartenmakers, door het Amazonegebied maakt nadat ze 20 jaar van haar man gescheiden is geweest.
Conclusie: Indrukwekkend, maar het begin is vrij taai.

boek 60: The church of dead girls, Stephen Dobyns
Nederlandse titel: De kerk van de dode meisjes
In Aurelius, een klein plaatsje in de staat New York, verdwijnen een voor een drie jonge meisjes. Bij de eerste verdwijning verdenken de inwoners nog buitenstaanders. Bij de tweede beginnen buren en jeugdvrienden elkaar met andere ogen te bekijken. Bij de derde komt het stadje in een regelrechte nachtmerrie terecht.
Conclusie: Gruwelijk goede thriller, met veel details die je misschien wel liever niet had geweten.

posted to Boeken in 2008 @ 10:06

Boeken in 2008: 41-50 | home | Boeken in 2008: 61-70