Boeken in 2008: 111-120 | home | Boeken in 2008: 131-140

3 november 2008

Boeken in 2008: 121-130

boek 121: Brida, Paulo Coelho
De jonge Ierse Brida gaat op zoek naar een manier om ingewijd te worden in de magie. We leven met haar mee op haar weg naar de mysteries.
Conclusie: Dit is niet Coelho’s beste werk; waarschijnlijk komt dat omdat het een oud werk is dat pas recent vertaald is.

boek 122: Molly Moon’s ongelooflijke Hypnoseboek, Georgia Byng
Een weesmeisje met een monotoon stemgeluid vindt een hypnoseboek. Ineens blijkt haar stem erg bruikbaar en brangt hij haar ver. Maar er zijn meer mensen op zoek naar dit hypnoseboek, en Molly moet vrezen voor haar leven.
Conclusie: Hilarisch jeugdboek, absoluut een aanrader.

boek 123: Een Hollandse Robinson Crusoë, Michiel Koolbergen
Leendert Hasenbosch, boekhouder aan boord van een Oost-Indievaarder, werd in mei 1725 tijdens de thuisreis betrapt op sodomitische handelingen met een scheepsjongen en voor straf aan land gezet op het eiland Ascension. Vijf maanden lang hield hij op het volstrekt desolate eiland een dagboek bij. Dit anonieme dagboek is gevonden door Engelsen, gepubliseerd en kwijtgeraakt. Recent heeft Koolbergen met veel puzzelwerk de auteur achterhaald en het dagboek terugvertaald naar het Nederlands.
Conclusie: Intrigerend hoe iemand zich zo in het onderwerp kan vastbijten en heeft kunnen achterhalen wie er echt geleefd heeft als Robinson Crusoë.

boek 124: Birthday Girls, Annabel Giles
Dit boek lijkt nog niet vertaald te zijn.
We volgen zes vrouwen rond hun verjaardag; ze zijn allemaal met elkaar verbonden. Scarlett, dochter van Sophie (30), nichtje van Jessica (40) en kleindochter van Constance (60), ligt op haar tiende verjaardag in het ziekenhuis. Sophie’s man gaat vreemd met haar kapster, Delia (21), wiens moeder Millicent (50) recent uit Montserrat naar Engeland is gekomen. En dan zijn er nog de nodige andere geheimen, grappige situaties en anecdotes.
Conclusie: Goed geschreven chick-lit met iets meer diepgang.

boek 125: Blauw water, Simone van der Vlugt
Als Lisa in de tuin de was ophangt, staat er ineens een ontsnapte TBS-er voor haar neus. Hij gijzelt haar en haar dochter. Dan ontstaat een psychologisch spel tussen dader en slachtoffer.
Conclusie: Spannend en doordacht, maar de TBS-er is een beetje eendimensionaal.

boek 126: Mannenwerk, Yvonne Kroonenberg
Voor het stoere Literaire Juweeltje Mannenwerk herzag Yvonne Kroonenberg een zevental columns over mannen en hun bezigheden.
Conclusie: Niet te lezen in een stiltecoupe in de trein, vanwege de lachbuien!

boek 127: Liefste in de verte, Jeroen Brouwer
Literair juweeltje met twee verhalen van Brouwer, waarin religie, Satan, (onbereikbare) liefde en drank een grote rol spelen.
Conclusie: Wel aardig, maar in mijn opinie niet meer dan dat.

boek 128: Betrapt!, Marian Keyes
Het leven van drie jonge vrouwen wordt met elkaar verweven: Jojo is een literair agente, Lily en Gemma zijn beiden schrijfster onder invloed van hun omstandigheden – en dan houden ze ook nog eens van dezelfde man, de onpraktische en romantische Anton. Zo kent elk verhaal drie kanten: om en om komen de drie vrouwen aan het woord.
Conclusie: Af en toe moet je best puzzelen om de verbanden in dit boek te kunnen snappen. Het is wel een prima boek.

boek 129: The Penultimate Peril: Book The Twelfth, Lemony Snicket and Brett Helquist
Dit deel van de serie is nog niet vertaald.
Dit een-na-laatste deel van de serie over de Baudelaire wezen speelt in een hotel, waar de goede en de slechte personages uit de serie die de eerste 11 boeken overleefd hebben samenkomen. Wie heeft het belang van de kinderen voor ogen en wie is alleen uit op hun geld?
Conclusie: Wederom erg grappig en spannend.

boek 130: The secret history, Donna Tartt
Nederlandse titel: De verborgen geschiedenis
Richard Papen, een ingetogen student van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich -in de ban van een leraar- op het bestuderen van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester wordt hij ingewijd in het drama dat zich heeft voltrokken.
Conclusie: Dit blijft een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb.

posted to Boeken in 2008 @ 12:29

Boeken in 2008: 111-120 | home | Boeken in 2008: 131-140