Boeken in 2008: 101-110 | home | Boeken in 2008: 121-130

14 oktober 2008

Boeken in 2008: 111-120

boek 111: Het talent, Elizabeth Nobel
Alec Sommer is daar een gerespecteerd viooldocent. Vicky, zijn tweede vrouw, was een gevierde ballerina, die na een ongelukkige val een punt gezet heeft achter haar carrière. Wanner Alec de ongeschoolde Raimond als leerling krijgt, neemt hij hem op in huis zodat hij zich kan richten op de studie (in plaats van de zigeunermuziek) en hij hem beter kan vormen. Raimond wil echter helemaal niet gevormd worden.
Conclusie: Complex boek over twee onderwerpen: klassieke muziek en seks.

boek 112: Zoektocht in Katoren, Jan Terlouw
Veertig jaar na het aantreden van koning Stach is Koss geitenhoeder. Hij gaat op zoek naar de zoon van een overleden mevrouw en leert zo een wereld kennen die hem niets zegt: een wereld van geld, regels en hypocrisie. Net als de jonge Stach gaat ook Koss de strijd aan.
Conclusie: De problemen in dit boek zijn actueler en minder poëtisch dan in Koning van Katoren. Ook dit is een goed boek.

boek 113: Stardust, Neil Gaiman
Nederlandse titel: Ster
Tristran Torn belooft aan de door hem aanbeden Victoria een gevallen ster te halen. Die is achter een hoge stenen muur terecht gekomen waar andere regels en natuurwetten gelden dan die waar we aan gewend zijn: een wereld vol magie en betovering. Er zijn echter meer kapers op de kust..
Conclusie: Geweldig boek. Ik vond de film leuk, maar de vertelkunst van Gaiman is nog veel beter. Ik ben benieuwd hoe dit boek vertaald is.

boek 114: Going Dutch, Katie Fforde
Nederlandse titel: Schoon schip
Na het verbreken van hun relaties komen Dora en Jo (de moeder van haar beste vriendin) samen op een woonark terecht. Ongevraagd komen een aantal mannen zich met hun leven bemoeien. En dan moeten ze ook nog met de woonark van Londen naar Nederland varen.
Conclusie: Heerlijk boek voor op de bank met een pot thee.

boek 115: Idil, een meisje, Yasmine Allas
Idil voelt zich gevangen in de islamitische gemeenschap waarin ze opgroeit, die de eigenwaarde van een vrouw systematisch ontkent. Ze wordt seksueel misbruikt, besneden en vernederd. Er lijkt geen weg uit deze ellende, totdat ze op afstand verliefd wordt op een blanke buurman.
Conclusie: Dit boek komt erg realistisch over.

boek 116: Als het zoete bitter wordt, Bram Krol
Bram Krol beschrijft de ontwikkeling van ‘profeet’ Vrieswijk en zijn volgelingen. Hij legt de mechanismen bloot die tot de walgelijke excessen leidden. De conclusie: dit is niet iets eenmaligs.
Conclusie: Erg interessante uiteenzetting van wat er kan gebeuren binnen radicale stromingen of sekten wanneer de macht bij één persoon ligt.

boek 117: Stikvallei, Frank Westerman
Literair juweeltje over de raadselachtige ontploffing van een kratermeertje in Kameroen. Zes jaar na de ramp gaat wetenschapsjournalist Westerman zelf kijken, waarbij hij de nodige ontdekkingen doet.
Conclusie: Interessant, vooral omdat het een onderwerp is waar ik normaliter nooit over gelezen zou hebben. De stijl van Westerman spreekt mij wel aan.

boek 118: Ave verum corpus, Désanne van Brederode
Lucia studeert filosofie en ontdekt het leven, religie, seks en nog veel meer. Dit boek spring van de hak op de tak. Lucia blijft ongrijpbaar.
Conclusie: Vervreemdend, maar toch wilde ik dit boek uitlezen.

boek 119: The world’s most fantastic freaks, Mike Parker
Dit boek is niet vertaald.
In een heleboel korte artikeltjes beschrijft Parker de meest vreemde “freaks”. Soms gaat het om een medische aandoening, soms om een aangeleerd gedrag. Helaas blijft het blij een oppervlakkig staren naar, zonder verdere uitleg.
Conclusie: Geen aanrader. Het boek van Armand Leroi over dit onderwerp is vele malen interessanter.

boek 120: Het staat op mijn lijstje, Jill Smolinski
Wanneer June een ongeval veroorzaakt waarbij haar carpool-passagier Marissa om het leven komt, verandert haar leven. Ze besluit het lijstje met 20 dingen die Marissa voor haar 25e verjaardag wilde doen voor haar af te maken. Sommige opdrachten zijn makkelijk, anderen vrijwel onmogelijk. Hierbij leert ze meer over zichzelf dan ze had kunnen denken.
Conclusie: Erg leuk boek; absoluut een aanrader.

posted to Boeken in 2008 @ 21:59

Boeken in 2008: 101-110 | home | Boeken in 2008: 121-130