Boeken in 2008: 91-100 | home | Boeken in 2008: 111-120

6 oktober 2008

Boeken in 2008: 101-110

boek 101: If you could see me now, Cecilia Ahern
Nederlandse titel: Kon je me maar zien
Orde en precisie zijn erg belangrijk voor Elisabeth, die haar neefje opvoed omdat zijn moeder (haar zus) het niet doet. Dan komt Ivan in haar leven. Ivan zet de boel op zijn kop, maar wie is hij? En waarom reageren anderen zo raar?
Conclusie: Chick-lit met diepgang. Ik zat regelmatig hardop te lachen in de trein.

boek 102: Stenen en sterren in Palestina, Randa Ghazy
Dit boek beschrijft het leven van een groep Palestijnse jongeren tussen de 16 en 30 jaar (zeven jongens en één meisje) in de bezette gebieden. Zij delen samen een huis nadat zij familie en vrienden hebben verloren.
Conclusie: Indrukwekkend relaas over de realiteit voor veel mensen. Het boek is meer in spreektaal geschreven dan literair.

boek 103: Innocence, Kathleen Tessaro
Deze titel is niet vertaald.
Evie is een Amerikaanse die in Londen theater gata studeren. We kijken in diverse periodes van haa leven met haar mee, ook wanneer ze door een vriendin uit het verleden (die al lang is overleden) bekritiseerd wordt om haar keuzes.
Conclusie: Goed concept, leuk uitgewerkt. Toegankelijk maar ook een beetje zweverig.

boek 104: Het alziende oor, Ditte Mensink
Als in een museum in Florence een schilderij zwaar wordt beschadigd, werkt een Nederlandse restauratrice mee aan het herstel. Een geluidenexpert loopt met haar mee en beschrijft wat er gebeurt.
Conclusie: Dit boek is een beetje vreemd, maar wel spannend.

boek 105: Marijn en de Lorredraaiers, Miep Diekman
Historisch jeugdboek over de slavernij in het Caraibisch gebied en de rol die de Hollanders daarin speelden. Marijn en zijn zusje Oeba (Huberta) proberen de wereld te veranderen.
Conclusie: Mooi geschreven boek over een gruwelijk stukje geschiedenis.

boek 106: Vlinders, Simone van der Vlugt
Zoë is paranormaal begaafd. Haar aandacht wordt getrokken door een jongen die op het schoolplein is doodgetrapt en nu aan haar verschijnt. De daders zijn nooit opgepakt. Kan Zoë hem helpen?
Conclusie: Zoals alle boeken die ik van Van der Vlught gelezen heb was dit boek goed verzorgd en precies goed in de dosering van emoties.

boek 107: I know what you did last wednesday, Anthony Horowitz
Deze speciale uitgave lijkt niet vertaald te zijn.
Dit boekje is uitgegeven voor World book day 2007. Het bevat een spannend verhaal over Nick Diamond, broertje van de slechtste privé-detective ter wereld.
Conclusie: Tien kleine negertjes voor iets oudere kinderen, maar dan met (soms flauwe) grappen.

boek 108: ¡Dolores, Noëlla Elpers
Een meisje met dwerggroei wordt in het 15e-eeuwse Spanje verkocht aan koning Ferdinand die haar cadeau geeft aan zijn sombere dochter Johanna. Dit boek beschrijft haar leven.
Conclusie: Fraai historisch jeugdboek met veel humor.

boek 109: Wings over Delft, Aubrey Flegg
Ik kan geen vertaling van dit boek vinden.
Louise Eeden is de dochter van een meesterpottenbakker. Terwijl haar portret wordt geschilderd door meester Haitink weet ze dat men verwacht dat ze zal trouwen met Raynier de Vries, zoon van een andere pottenbakker, om zo hun bedrijven te laten samensmelten. Maar in deze zomer leert Louise zichzelf en de vrijheid kennen…
Conclusie: Wel aardig boek over Delft, katholieke schuilkerken, de Nederlandse schilderkunst en andere heel Hollandse zaken, maar dan geschreven door een Ier.

boek 110: Weg van Nederland, Nilgün Yerli
Literair juweeltje waarin Yerli scrijft over Izmir en haar familie.
Conclusie: Leuk tussendoortje.

posted to Boeken in 2008 @ 11:25

Boeken in 2008: 91-100 | home | Boeken in 2008: 111-120