Boeken in 2008: 131-140 | home | Boeken in 2009: 1-10

31 december 2008

Boeken in 2008: 141-148

boek 141: Aan de andere kant, Jane Green
Een Britse redactrice bij een groot tijdschrift en een Amerikaanse “desperate housewife” ruilen voor vier weken van leven.
Conclusie: Weer een leuk boek van deze schrijfster!

boek 142: Eerwraak, Helen Vreeswijk
De 17-jarige Nederlandse Sam en de 16-jarige Nederlands-Afghaanse Letiva worden verliefd op elkaar. Letiva is in Nederland geboren en getogen, maar opgevoed volgens de regels van haar cultuur. Een niet-moslimjongen is voor haar dus verboden. Sam en Letiva proberen hun relatie verborgen te houden, maar dat mislukt. En de gevolgen zijn niet te overzien.
Conclusie: De boeken van deze schrijfster gaan altijd over maatschappelijke onderwerpen die jongeren aangaan. Ook dit boek geeft weer een duidelijk beeld van een probleem.

boek 143: The time traveler’s wife, Audrey Niffenegger
Nederlandse titel: De vrouw van de tijdreiziger
De vrouw van de tijdreiziger is het verhaal van Clare, een studente kunstgeschiedenis, en Henry, een avontuurlijke bibliothecaris. Ze leerden elkaar kennen toen Clare zes was en Henry zesendertig, en trouwden toen Clare drieëntwintig was en Henry eenendertig. Onmogelijk, maar waar: zonder dat hij er iets aan kan doen verplaatst Henry zich door de tijd, vooral op voor hem emotioneel zware momenten.
Conclusie: Erg mooi geschreven boek, waarin duidelijk wordt hoe ingrijpend onafwendbare gebeurtenissen kunnen zijn.

boek 144: Mendels dwerg, Simon Mawer
Dr. Benedict Lambert is een veelgeprezen Engelse geneticus. Zijn achter-achter-achter-oom was Gregor Mendel, de eenzame Oostenrijkse monnik die de wegbereider was van de moderne genetica. Lambert’s onderzoek richt zich op zijn eigen aandoening: achondroplasie of dwerggroei. Wanneer Lambert een mutatie aantoont, dient zich een nieuwe mogelijkheid aan: zal hij voor god spelen of niet?
Conclusie: Boeiend geschreven boek met genoeg biologische details om serieus te worden genomen.

boek 145: Tweestrijd, James Patterson
Klinisch Psycholoog Alex Cross treedt opnieuw in dienst van de politie als de stad Washington geterroriseerd wordt door een seriemoordenaar die zichzelf als een groot toneelspeler beschouwt en wiens voornaamste doel is zoveel mogelijk publiciteit te krijgen.
Conclusie: Wel aardige thriller, maar de erg korte hoofdstukken gingen mij irriteren op een gegeven moment.

boek 146: The witch of Portobello, Paulo Coelho
Nederlandse titel: De heks van Portobello
Dit boek gaat over Sherine, die later Athena genoemd zal worden. Haar leven wordt opgetekend, stukje bij beetje, door de mensen die haar gekend hebben: ouders, collega’s, leraren, vrienden, bekenden, haar ex-man. Sherine is als kind al aangetrokken door religie en spirituele ervaringen; zij is de heks uit de titel.
Conclusie: Het kostte me even om aan de manier van vertellen te wennen, maar het verhaal is weer subliem.

boek 147: The Christopher killer, Alane Ferguson
Dit boek lijkt nog niet vertaald te zijn.
Cameryn, 17, wil forensisch patholoog worden. Wanneer ze bij haar vader, lijkschouwer, mag meekijken, raakt ze betrokken in een moordzaak. Met gevaar voor eigen leven stort ze zich op de zaak.
Conclusie: Vermakelijk, niet echt realistisch, maar wel aardig.

boek 148: Fatale dag, Kathy Reichs
In dit boek raakt forensisch pathologe Temperence Brennan betrokken bij een flink aantal zaken, die uiteindelijk met elkaar verband blijken te houden.
Conclusie: De beschrijvingen zijn erg goed en de verhaallijn complex maar wel te volgen. Ik zal zeker meer boeken lezen van deze schrijfster, die mij door mijn ouders was aangeraden.

posted to Boeken in 2008 @ 12:18

  • At 22:37 on 1 januari 2009, Tanja commented:

    Misschien weet je het al: Van die laatste boekenserie bestaat ook een TV-serie (‘Bones’). Maar mogelijk wil je die niet zien als je de boeken leuk vindt :)

  • At 10:58 on 2 januari 2009, annevo commented:

    Dankjewel voor je tip. Ik kijk de serie met enige regelmaat. De hoofdpersoon is, zoals vaker, wel wat veranderd.

Boeken in 2008: 131-140 | home | Boeken in 2009: 1-10