Boeken in 2008: 141-148 | home | Boeken in 2009: 11-20

8 februari 2009

Boeken in 2009: 1-10

boek 1: The pianist, Wladyslaw Szpilman
Nederlandse titel: De pianist
De jonge pianist Wladyslaw Spilzman speelt in 1939 een stuk van Chopin voor de radio, maar door bombardementen van de Duitsers gaat een halfuur na afloop de radio uit de lucht. Zijn familie en vrienden worden gedeporteerd en uitgemoord door de Duitse bezetters, maar Wladyslaw weet in de ruïnes van zijn geliefde stad Warschau te overleven.
Conclusie: Een erg indrukwekkend boek.

boek 2: Ooggetuigen, Carry Slee
Olga, Frank, Peter, Victor, Nicole – vijf gewone mensen met gewone, rustige leventjes. Althans, ogenschijnlijk. Want achter de vitrages van de keurigheid zindert en borrelt het van de frustraties, jaloezie, nijd, overspel en onvervulde verlangens.
Conclusie: Soap in boekvorm, maar dan met nog iets meer venijn.

boek 3: Ken je me nog?, Sophie Kinsella
Wat doe je als je omgeving beter weet wie je bent dan jijzelf? Na een auto-ongeluk ontwaakt Lexi in het ziekenhuis met geheugenverlies. Tot haar verbijstering is het opeens 2007. Lexi is nu achtentwintig, directeur en… getrouwd met een miljonair! Hij is knap maar heeft wel eigenaardige trekjes. Gaandeweg ontdekt Lexi steeds meer barsten in haar perfecte leventje…
Conclusie: Weer een erg vermakelijk boek van Kinsella.

boek 4: Onder professoren, Willem Frederik Hermans
Toen Willem Frederik Hermans zijn vaderland achterliet had hij een affaire achter de rug met afgunstige docenten en hoogleraren op de Universiteit van Groningen. Hoewel hij achteraf juridisch geheel in het gelijk werd gesteld zal geen wraak zoeter hebben gesmaakt dat het publiceren van deze bijtende sleutelroman. Prof. Dr. Rufus Dingelam wint een Nobelprijs, maar die brengt alleen maar ellende.
Conclusie: Wat gedateerd door het politieke klimaat, maar zeker niet door de stijl van Hermans.

boek 5: Artemis Fowl and the Lost Colony, Eoin Colfer
Nederlandse titel: Artemis Fowl De verloren kolonie
Een 13-jarig genie zit, vanwege een onderzoek, achter een elf aan nadat ze ontdekt heeft dat elfen echt bestaan. Echter juist deze elf blijkt een demon te zijn die probeert om zijn volk terug naar de mensenwereld te brengen zodat ze daar op een geweldadige manier de macht kunnen overnemen. Artemis Fowl moet hulp bieden om de betovering te verbreken.
Conclusie: Ook dit vijfde deel in de serie is grappig en vlot geschreven.

boek 6: Anansi boys, Neil Gaiman
Nederlandse titel: De bende van Anansi
Charlie Nancy is woedend, in de war en meer dan een beetje bang. Want zijn leven staat volledig op zijn kop en dat is allemaal de schuld van zijn vader. Als die gênante grappenmaker niet dood was gebleven op een karaokepodium, zou Charlie nog steeds geen enkel idee hebben van de ware identiteit van zijn oude heer. En hij zou evenmin weten dat hij een broer heeft die Spider heet, met dezelfde sinistere bovennatuurlijke gaven als hun vader. En…
Conclusie: Vol zwarte humor, Anansi verhalen en met de absurde wendingen die je van Gaiman aanneemt. Geweldig!

boek 7: Kijk naar me, Susan Smit
Het verhaal Kijk naar me in de reeks Literaire Juweeltjes gaat over liefde. “Elk voorbehoud heb ik losgelaten. Alles wil ik hem geven, niets houd ik meer achter. Als je op die manier liefhebt, kun je onmogelijk niet verliezen.”
Conclusie: Prima voor in de trein.

boek 8: Kinderen van Amsterdam, Jan Paul Schutten
Aan de hand van verhalen over verschillende kinderen wordt de geschiedenis van Amsterdam verteld, van 1100 tot na de Tweede Wereldoorlog. Het boek heeft, naast de levensverhalen van die kinderen, ook archeologische weetjes, korte beeldverhalen en grappige feitjes.
Conclusie: Dit is geschiedenisles op een leuke manier.

boek 9: De liefde komt altijd te laat, Karel Glastra van Loon
In De liefde komt altijd te laat reist Van Loon als journalist door Armenië, het bergachtige en geteisterde land dat lelijk ingeklemd ligt tussen Georgië, Iran, Turkije en Azerbeidjan. Volop deelnemend aan het Armeense leven, intens nieuwsgierig, betrokken en vol mededogen schildert hij met fijne pen de persoonlijke tragedie van een klein meisje dat symbool kan staan voor de gehele Armeense bevolking.
Conclusie: Prachtige beelden van een land waar we weinig van horen.

boek 10: Villa Serena, Marion Pauw
Fyllis en Andrew zijn het perfecte stel en dolgelukkig met elkaar. Tijdens hun huwelijksreis in de Dominicaanse Republiek gebeurt er alleen iets gruwelijks: Andrew probeert Fyllis te vermoorden, gedwongen door stemmen in zijn hoofd, zegt hij. Fyllis gaat terug naar Villa Serena waar haar huwelijk zo dramatisch eindigde en gaat op onderzoek uit.
Conclusie: Heerlijke psychologische roman.

posted to Boeken in 2009 @ 21:30

Boeken in 2008: 141-148 | home | Boeken in 2009: 11-20