Boeken in 2009: 1-10 | home | Boeken in 2009: 21-30

27 februari 2009

Boeken in 2009: 11-20

boek 11: The Tales of Beedle the Bard, J.K. Rowling
Nederlandse titel: De vertelsels van Baker de Bard
Dit boek bevat vijf toversprookjes die door Hermione Granger uit de oorspronkelijke runen zijn vertaald, geïllustreerd door J.K. Rowling. Professor Albus Dumbledore voorzag de vertelsels van uitgebreide aantekeningen.
Conclusie: Heerlijke verhaaltjes.

boek 12: Molly Moon stops the world, Georgia Byng
Nederlandse titel: Molly Moon gaat naar Hollywood
Molly Moon is terug. Ze wordt gevraagd de sinistere activiteiten van een Amerikaanse multi-miljonair te onderzoeken, die een opponent van formaat blijkt te zijn. Primo Cel is een meesterhypnotiseur die in het geheim de hersens van de grootste sterren van Hollywood onder controle heeft. In L.A. doet Molly een ongelooflijke ontdekking: haar hypnotische ogen kunnen de tijd stil zetten…
Conclusie: Goed geschreven kinderboek.

boek 13: De reis van Hector, Fraçois Lelord
Filosofisch sprookje voor volwassenen. Hector, een jonge psychiater, besluit op zoek te gaan naar de essentie van het geluk. Op zijn queeste doet hij drie verschillende continenten aan, waar hij wonderlijke avonturen beleeft. In Azië wordt Hector verliefd op een knappe Chinese, in Afrika ziet hij de dood voor ogen en in de Verenigde Staten onderneemt hij een vergeefse poging om geluksgevoelens te meten. Onderweg leert hij twintig lessen over geluk.
Conclusie: Aardig, maar zeker niet het beste filosofische sprookje dat ik las.

boek 14: Vogel, Oh Jung-hee
Vogel speelt zich af tegen de achtergrond van het economische mirakel aan de Hanrivier, de jaren waarin Zuid-Korea van een straatarm land veranderde in een van de rijkste landen ter wereld. U-mi en U-il koesteren hun droom te kunnen vliegen. Zo proberen ze zich te handhaven in het harde leven, maar op het moment dat ze hun vleugels uitslaan, blijken ze vogels met gebroken vleugels.
Conclusie: Het verhaal is niet mooi, maar wel erg mooi geschreven.

boek 15: De mol en de baviaan, Midas Dekkers
Columns van Midas Dekkers over allerlei beesten en de dubbele houding van mensen naar dieren: we vertroetelen ze, maar eten ze ook op.
Conclusie: Hier heb ik in de trein regelmatig hardop om gelachen.

boek 16: Bloedbruiden, Margie Orford
Thrillerdebuut van de Zuid-Afrikaanse journaliste, fotografe en filmmaakster over een forensisch psychologe cq documentairemaakster die ingeschakeld wordt als profiler. In Kaapstad wordt een vermoorde tiener gevonden met onder andere een omwikkelde hand en een bosje bloemen. Is er een seriemoordenaar aan het werk?
Conclusie: Niet briljant, maar goed genoeg om het toch uit te willen lezen.

boek 17: Het verbond, James A. Michener
Tegen de achtergrond van het magnifieke Zuid-Afrikaanse landschap voltrekken zich vele eeuwen tumultueze geschiedenis, waarbij de lotgevallen van drie families de rode draad vormen: de Hollandse familie Van Doorn, de Engelse Saltwoods en de nakomelingen van Nuxumalo, de eerste inlander die in aanraking komt met de Europese specerijenhandelaars.
Conclusie: Geschiedenisles, maar ook een heel interessante roman. Ik ga vast meer lezen van deze auteur.

boek 18: Meisjeskok, Hannah McCouch
De net afgestudeerde Layla Mitchner probeert carrière te maken in een van de chicste restaurants van Manhattan. Ze heeft talent, maar slaaft voor een oneerlijke machobaas die nog eerder de vaatwasmachine promotie zal geven dan haar de kunst van het grillen en sauteren toe te vertrouwen. Ook in de liefde zit het haar niet mee, totdat uit onverwachte hoek het geluk haar lijkt toe te lachen….
Conclusie: Lekker tussendoortje.

boek 19: Alles is verlicht, Jonathan Safran Foer
Een naar de schrijver genoemde hoodpersoon reist naar de Oekraïne om de vrouw te zoeken die zijn opa heeft gered tijdens de val van de sjtetl waar hij woonde. Vergezeld door tolk Alex, die vooral de thesaurus kent, en diens opa maakt hij een wonderlijke reis. In het boek wordt steeds gewisseld tussen de roman die de hoofdpersoon schrijft over zijn opa’s sjtetl en de reisverslagen van Alex.
Conclusie: Indrukwekkend, erg mooi verteld. Bijzonder detail: de titel is glow-in-the-dark!

boek 20: Beach Babylon, Imogen Edwards-Jones & Anonymous
Beach Babylon neemt je mee op reis naar een tropisch vijfsterrenvakantieparadijs. Hebben alle verhalen die zich achter de schermen afspelen een happy end? Wat verwachten de rijkste mensen ter wereld van roomservice tijdens hun weekend in het paradijs? Wat doet de surfinstructeur in zijn vrije tijd om niet gek te worden?
Conclusie: Leuk kijkje achter de schermen, hoewel er wel erg veel in een week gepropt wordt.

posted to Boeken in 2009 @ 9:14

Boeken in 2009: 1-10 | home | Boeken in 2009: 21-30