Boeken in 2009: 101-110 | home | Boeken in 2009: 121-126

31 december 2009

Boeken in 2009: 111-120

boek 111: Slapeloos, Barbara Voors
Savanna lijdt aan slapeloosheid. Zij rouwt nog steeds om haar zoontje Martin. Heeft haar slapeloosheid ook te maken met een moord, die 25 jaar geleden gebeurde? Terwijl Savanna s’ nachts achter haar computer aan haar proefschrift werkt, ontvangt zij bedreigende en minachtende e-mails en SMS-berichten van een onbekende die haar verleden erg goed lijkt te kennen.
Conclusie: Spannende thriller waarin menselijke relaties een grote rol spelen.

boek 112: Digital fortress, Dan Brown
Nederlandse titel: Het Juvenalis dilemma
De Amerikaanse National Security Agency bezit de krachtigste computer ter wereld. Het apparaat kan snel iedere code kraken, totdat iemand erin slaagt een code te ontwikkelen die het apparaat voor de gek houdt. Hij dreigt deze code te verspreiden, waardoor op slag alle geheime diensten lamgeslagen worden. Susan Fletcher, werkzaam bij de NSA, en ’s werelds knapste codebreekster, probeert de zaak te redden, maar vecht tegen leugens, verraad en gevaar, terwijl ook haar verloofde ingezet wordt om de zaak op te lossen.
Conclusie: Spannende techo-thriller, waar minder “trucjes” inzitten dan in de bekendere werken van Brown.

boek 113: Geheimtalen, Stephen Pincock & Mark Frary
Een boek over geheimschriften en codes om boodschappen voor niet-ingewijden verborgen te houden. De geschiedenis van geheimschriften wordt uitgelegd, met annecdotes en voorbeelden. Zowel eenvoudige letterrotaties als zeer ingewikkelde moderne systemen komen aan bod.
Conclusie: Erg interessant, maar zeker naar het einde toe ook erg ingewikkeld.

boek 114: Sigmund weet wel raad met vrouwen, Peter de Wit
Bundeling van Sigmund-strips over vrouwen. Schijnbaar moeiteloos combineert de vrouw van nu een succesvolle carrière met keuken, cultuur en kinderen. Maar dat veeleisende bestaan heeft zijn prijs en noopt tot levensvragen als: Wie ben ik? Wat wil ik eigenlijk? Maakt deze broek mij dik? Vrouwen hebben behoefte aan steun, aan iemand die ze met beide benen op zijn divan legt. Zo iemand is dokter Sigmund, bij uitstek kenner van de vrouwelijke ziel.
Conclusie: Heerlijk voer voor een middag leedvermaak.

boek 115: Kicken!, David Nicholls
Stephen McQueen (nee, niet DE Stephen McQueen) is toneelspeler. Hoogtepunten uit zijn carrière: derde figurant of lijk. En zijn aandeel in Rent Boy 2 wil hij liever helemaal vergeten. Nu werkt Stephen als ‘understudy’ van de beroemde Londense acteur Josh Harper. Als die nu eens onder de bus zou komen…
Conclusie: Dit is het tweede boek van Nicholls dat ik lees; ik vond het net als Heftig! een humoristisch, erg Brits boek.

boek 116: Vijf kwarten van de sinaasappel, Joanne Harris
De zwijgzame Framboise runt een succesvolle crêperie in Les Laveuses aan de Loire. Vanwege haar moeders rol in de oorlog houdt ze haar ware identiteit verborgen voor de dorpsgenoten. Maar niemand kan het verleden ontvluchten of ontkennen.
Conclusie: Fraaie beschrijvingen van personen, gerechten en landschappen.

boek 117: Genesis, Karin Slaughter
De hoofdpersonen uit Slaughters twee thrillerseries komen samen in dit verhaal: kinderarts en lijkschouwer Sara Linton uit Grant Country, Georgia, en special agent Will Trent en agente Faith Mitchell uit Atlanta. Wanneer een ernstig mishandelde vrouw binnengebracht wordt op de Eerste Hulpafdeling waar Sara nu werkt, wordt er een ondergrondse martelkamer gevonden. En daar houden de gruwelijkheden nog niet op.
Conclusie: Veel gruwelijke details; niet het beste boek van Slaughter maar zeker niet slecht.

boek 118: De wraak van het spruitje, Jan Paul Schutten
Waarom zijn snoep en friet wel lekker en gezonde dingen meestal niet? In dit boek wordt onderzocht of je van spruitjes iets kan maken dat alle kinderen lekker vinden. Het antwoord is verrassend.
Conclusie: Leuk kinderboekenweekgeschenk, met een bijzondere boodschap.

boek 119: Een engel uit de hemel, driehonderd jaar Bach en Nederland, Rob van der Hilst
De auteur, musicus en muziekonderzoeker, heeft de relatie onderzocht tussen J.S. Bach en Nederland. In brede zin. Zo ging hij na welke leden van de Bachfamilie in de zeventiende en achttiende eeuw ons land hebben bezocht, waar en door wie hier toen muziek van Bach is gespeeld. Welke Nederlandse musici contact hebben gehad met Bach, die zelf nooit in ons land is geweest, welk deel van de grote muzikale erfenis van Bach, in handschrift of gedrukt, in ons land is terechtgekomen.
Conclusie: Zeker een wetenschappelijk verantwoord werk, en nog interessant ook!

boek 120: Eufonia of de muzikale stad, Hector Berlioz
Het is 2344. In heel Europa zijn de muzikale zeden volledig ontaard, behalve in een stad in Duitsland waar alles in dienst staat van de muziek. Dit boek heeft een autobiografische ondertoon.
Conclusie: Bijzonder novelle over muziek, liefde, jaloezie en haat.

posted to Boeken in 2009 @ 18:29

Boeken in 2009: 101-110 | home | Boeken in 2009: 121-126