Boeken in 2009: 111-120 | home | Project 2011

31 december 2009

Boeken in 2009: 121-126

boek 121: Musicophilia, Oliver Sacks
Nederlandse titel: Musicofilia
In dit boek worden allerlei mensen beschreven die door een ziekte ineens hun muzikaliteit kwijt zijn, of juist hebben gekregen, of op wiens ziektebeeld muziek een uitwerking heeft. Het levert een bont gezelschap op van aandoeningen en levensverhalen.
Conclusie: Weer een zeer interessant boek van deze schrijvende neuroloog.

boek 122: De gouden dolk, Thea Beckman
Een oude vrouw voorspelt Jiri, een eenvoudige smidszoon, dat hij eens de eigenaar zal zijn van de beroemde Gouden Dolk. Wanneer hij wordt aangewezen om mee te gaan op de Tweede Kruistocht, komt deze voorspelling ineens dichtbij. Dan blijkt ook Jiri niet immuun voor rampspoed. Zal alles toch nog goed komen?
Conclusie: Dit juweeltje van Beckman had ik nog niet eerder gelezen; ik ben blij dat ik dan nu wel gedaan heb.

boek 123: Slaap kindje slaap, James Patterson
Wanneer op een school een rijk klein meisje ontvoerd wordt, blijkt haar wiskundeleraar de laatste die haar gezien heeft. Maar er is iets vremeds aan de hand. Rechercheur Alex Cross staat voor een onmogelijke opgave. Hoe lok je een briljante psychopaat in de val? Vooral als dat iemand is die een gespleten persoonlijkheid heeft en zich gruweldaden niet meer herinnert….
Conclusie: Erg spannende thriller, waarbij je je blijft afvragen wat nu de waarheid is en wat een leugen.

boek 124: Fragile things, Neil Gaiman
Nederlandse titel: Alles is breekbaar
Bundeling van 23 zeer diverse verhalen en 8 gedichten, waaruit blijkt hoe breed het talent van Gaiman is. Sommige verhalen zijn grimmig, anderen vooral vreemd, maar ze zijn allemaal de moeite waard.
Conclusie: Dit boek geeft een goede indruk van Gaimans werk. Aanrader.

boek 125: The Defrosting of Charlotte Small, Annabel Giles
Nederlandse titel: Botte Charlotte
Wanneer het leven van Charlotte, alleenstaande moeder, vlak voor kerst instort, komt ook zij in een crisis. Lukt het haar om met hulp van haar behandelaars, haar familie en haar dromen een betere versie van zichzelf te worden?
Conclusie: Dit boek is zeker niet de lichtvoetige chick-lit die het lijkt, maar meer een Bildungsroman over een iets oudere vrouw.

boek 126: A partisan’s daughter, Louis de Bernières
Nederlandse titel: Een partizanendochter
Een ongelukkig getrouwde, sombere man van middelbare leeftijd ontmoet geheel onverwacht en tot zijn intense vreugde een jonge Servische vrouw, Roza. Roza vertelt hem als een moderne Scherezade verhalen over haar roerige verleden, die voor hem verslavend werken.
Conclusie: Deze geef ik pas na mijn bespreken in mijn boekenclubje…

posted to Boeken in 2009 @ 18:30

Boeken in 2009: 111-120 | home | Project 2011