Boeken in 2007: 1-6 | home | Boeken in 2007: 17-19

29 januari 2007

Boeken in 2007: 7-16

boek 7: De rode prinses, Paul Biegel
De Rode prines groeit op binnen de muren van het Witte-Torenpaleis. Pas als zij twaalf is komt zij naar buiten om aan het volk getoond te worden. Maar dan wordt ze ontvoerd. Mensen gaan zich afvragen of de Rode Prinses wel echt bestaat…..
Conclusie: Heerlijk spannend boek van Biegel, met ontzettend leuk uitgewerkte karakters.

boek 8: The reading group, Elizabeth Noble
Nederlandse titel: De leesclub
In De leesclub leef je een heel jaar mee met de belevenissen van 5 vrouwen: Polly, Susan, Clare, Harriet en Nicole. Zij zien elkaar iedere maand op een leesclub-bijeenkomst waarin telkens een ander boek wordt besproken. Als ze bij elkaar zitten, raken ze echter vooral de praat over hun eigen levens, die een behoorlijk hoog soap gehalte hebben: overspelige echtgenoot, zwangere tienerdochter, dementerende moeder, ongewenste kinderloosheid of een “Is dit alles?”-gevoel. De boeken worden amper besproken, en als ze iets zeggen dan is dat vaak een spoiler voor degenen die het boek niet gelezen hebben.
Conclusie: Als chick-lit voor “oudere chicks” niet onaardig, denk ik, maar zeker geen literatuur.

boek 9: Flirten met taboes, Carolyn Banks
Volgens de achterflap vijftig verhalen over herkenbare vrouwen die door verbeelding, list of zelfs een flirt met taboes een erotisch tintje aan hun dagelijks leven weten te geven. Volgens mij niet.
Conclusie: Dit boek is prima voor op je nachtkastje: als slaapmiddel.

boek 10: Sprookjes uit de Griekse Oudheid
Verzameling mythologische verhalen en fragmenten uit oude klassiekers van schrijvers als Euripides en Ovideus. De verhalen lijken op onze sprookjes in die zin dat het niet zozeer verklarende maar vooral verhalende vertellingen zijn. Opvallend detail: Het verhaal van de Disney klassieker De Tovenaarsleerling werd ook al in de tijd van de Oude Grieken verteld.
Conclusie: Leuk om te lezen, hoewel ik de meeste verhalen wel kende.

boek 11: Juniper, Monica Furlong
Juniper is een Keltische prinses. Als afronding van haar opvoeding gaat ze een jaar en een dag bij haar meter Euny wonen. Euny is een doran, een wijze vrouw, en heel streng. De opleiding valt Juniper niet mee.
Conclusie: Prachtig boek, zowel over het leven in een burcht als het leven van een “heks” in de 8e eeuw.

boek 12: Het Kinderziekenhuis, Konsalik
Ik had dit boek als tiener al eens gelezen. Het is een roman vol moeilijke medische situaties en liefdesaffaires van het betrokken ziekenhuispersoneel; voldoende ingrediënten voor een verhaal boordevol romantiek en medisch drama.
Conclusie: Typische Konsalik.

boek 13: Heksenkind, Monica Furlong
Als haar grootmoeder sterft, wordt Leana op het dorpsplein geveild. Niemand wil haar hebben, tot Juniper aanbiedt haar te verzorgen. Leana is bang, want Juniper wordt fluisterend ‘de heks’ genoemd. Dit boek verscheen als eerste, maar is chronologisch gezien het tweede deel van deze serie van Furlong.
Conclusie: Prachtig magisch-historisch jeugdboek.

boek 14: Zorg, Miquel Bulnes
Dit is het eerste boek van Miquel Bulnes, zelf arts. Het gaat over het leven van een jonge arts-assistent chirurgie. Qua stijl heeft het wel wat van Giphart en consorten; qua genre past het in een rijtje met The house of God van Samuel Shem of Intern van Robin Cook: een zeker niet romantische maar juist satirische blik achter de schermen van een ziekenhuis.
Conclusie: Hoewel ook aan het boek wel duidelijk is dat het niet geheel op waarheid berust, zou ik het toch niet aanbevelen aan hen die binnenkort een operatie moeten ondergaan. Wel is het absoluut een aanrader voor hen die zelf in de zorg (gaan) werken.

boek 15: Colman, Monica Furlong
Het derde deel en sluitstuk van de trilogie. In dit boek komen de gebeurtenissen en thema’s uit Heksenkind en Juniper bij elkaar in een betoverend slot; vele tot nu toe opengebleven vragen worden ten slotte beantwoord. Colman is een verhaal over angst en verwoesting, over moed en de allesoverwinnende kracht van de liefde.
Conclusie: Mooie finale, maar jammer dat het hier afgelopen is.

boek 16: Thora, Gillian Johnson
Dit leuke engelstalige jeugdboek is (nog?) niet in het Nederlands verkrijgbaar. Thora is half zeemeermin (en half mens). Volgens een voorspelling moet ze, nadat ze de eerste tien jaar van haar leven op zee doorgebracht heeft, tien jaar aan land gaan leven. Mr Walters, een man die zich het lot van Thora en haar zeemeermin-moeder Halla aangetrokken heeft, gaat met Thora naar het dorp waar haar vader vandaan komt. Daar leert Thora de gebruiken van het dorp en de mensen kennen, en beleeft ze spannende avonturen. Het boek is fraai geillustreerd door de schrijfster en bedoelt voor kinderen vanaf een jaar of 9.
Conclusie: Leuk boek, het doet mij een beetje aan de verhalen van Roald Dahl denken.

posted to Boeken in 2007 @ 13:46

Boeken in 2007: 1-6 | home | Boeken in 2007: 17-19