Boeken in 2008: 71-80 | home | Boeken in 2008: 91-100

1 augustus 2008

Boeken in 2008: 81-90

boek 81: In dienst van God, Frieda Pruim
Wie bij een kloosterzuster denkt aan een vrome vrouw in habijt die haar dagen slijt in het klooster, heeft maar een beperkt beeld. Meer dan negentig procent van de vrouwelijke religieuzen werkte minimaal tot het pensioen fulltime buitenshuis en is ook daarna nog actief in de maatschappij. In dit boek worden 10 zusters tussen de 37 en 84 jaar geïntervieuwd.
Conclusie: Goed om te lezen hoe deze vrouwen in het leven staan.

boek 82: Heftig!, David Nichols
Eind jaren tachtig gaat Brian studeren. Hij wordt vreselijk verliefd op een meisje in zijn University Challenge team. Door omstandigheden weet Brian voor de opnames de kaartjes met de quizvragen in handen te krijgen…
Conclusie: Hilarisch boek, soms wel wat voorspelbaar, maar erg aangenaam.

boek 83: The Bailey game, Celia Rees
Nederlandse titel: Het Bailey-spel
In de klas van Alex deed iedereen mee aan het pesten van Michael Bailey, totdat het enorm uit de hand liep. Nu, twee jaar later, is er een nieuw meisje op school. Begint alles nu weer van voren af aan?
Conclusie: Goed geschreven boek over de gevaren van pesten; het zou voor elke leerling van de laatste klassen van de basisschool verplicht moeten zijn.

boek 84: The supernaturalist, Eoin Colfer
Nederlandse titel: De supernaturalist
In de niet al te verre toekomst, in Satellietstad, staat de veertienjarige Kosmo er helemaal alleen voor. Hij heeft zijn ellendige jeugd doorgebracht in een instituut en bereidt een ontsnapping voor. Wat staat hem te wachten in de buitenwereld? Hij sluit zich aan bij de supernaturlisten, die op rare blauwe wezens jagen. Het wordt steeds moeilijker om uit te vinden wat waar is.
Conclusie: Erg leuk (jeugd) science fiction boek; de omschrijving als mix van The Matrix en Oliver Twist vind ik goed gevonden.

boek 85: Taai, Eveline van Wanrooij
Eveline van Wanrooij ging vlak na de tsunami als vrijwilliger naar Thailand om te helpen. In een weblog hield ze bij wat ze daar meemaakte. De website is nu als boek uitgegeven.
Conclusie: Je leest vooral over Eveline en minder over hoe het was om daar te werken. Toch was het wel interessant om zo mee te kijken in iemands leven.

boek 86: Zieke dokters, Peter Lens
In dit boek vertellen artsen over hun ervaringen als patiënt. Omdat ze naast patiënt ook altijd dokter blijven, gebeuren er soms vreemde dingen.
Conclusie: Goed om een keer gelezen te hebben als je zelf aan de zorgverlenende kant staat.

boek 87: Was ik hier maar nooit gaan eten, Roger Rapoport & Kim Klescewski
Verzameling verhalen over vreselijke maaltijden in de hele wereld, van pijnboompittenallergie tot aanranding door een oerang-oetang.
Conclusie: Wel grappig, maar op een gegeven moment vooral meer van hetzelfde.

boek 88: Moordboek, Jonathan Kellerman
Psycholoog Alex Delaware krijgt een album met misdaadfoto’s. Hij kan er geen touw aan vastknopen en laat het zien aan rechercheur Milo Sturgis. Zijn vriend reageert geschokt op de foto van een gewurgde jonge vrouw, één van Milo’s eerste zaken, die onopgelost bleef omdat hij en zijn partner bevel kregen hun onderzoek te staken. Milo en Alex duiken nu opnieuw in de zaak.
Conclusie: Goede thriller, met genoeg spanning en plotwendingen om het leuk te houden.

boek 89: Kitchen, Banana Yoshimoto
Dit boek bevat twee verhalen (waarvan een in twee delen) over Japanse vrouwen en de liefde van hun leven. In Kitchen gaat het over Mikage die na het overlijden van haar grootmoeder bij Yuichi en zijn omgebouwde vader Eriko gaat wonen; keukens zijn voor haar erg belangrijk. In het tweede verhaal komt Hitoshi, de vriend van het meisje Satsuki, om bij een auto-ongeluk, waarna een zieneres haar helpt definitief afscheid van Hitoshi te nemen.
Conclusie: Mooie verhalen, hele prettige subtiele schrijfstijl.

boek 90: Sneeuwblind, PJ Tracy
Terwijl inspecteurs Leo Magozzi en Gino Rolseth nog aan het bijkomen zijn van de vorige zaak, zorgt de vondst van twee levenloze, in sneeuwpoppen verborgen lichamen, voor de nodige onrust in Minnesota. Dan vindt Iris Rikker op haar eerste dag als sheriff ook een sneeuwpoplijk…
Conclusie: Erg spannend, met veel mogelijke scenario’s en toch wel een verrassend einde.

posted to Boeken in 2008 @ 9:21

Boeken in 2008: 71-80 | home | Boeken in 2008: 91-100