Boeken in 2009: 31-40 | home | Boeken in 2009: 51-60

25 mei 2009

Boeken in 2009: 41-50

boek 41: Het leugenparadijs, Eeuwoud Koolmees
Suk-hi, een Noord-Koreaans meisje van 14, vertelt thuis per ongeluk dat de vader van haar beste vriendin iets negatiefs heeft gezegd over de Grote Leider, de al overleden Kim Il-sung. Het is het begin van een ellendige lijdensweg.
Conclusie: Of dit jeugdboek een reëel beeld schetst van het leven van Noordkoreanen weet ik niet; het leest wel aardig.

boek 42: Wat liefde ook betekent, David Baddiel
In dit boek, dat misschien wel een soort mannelijke chick-lit is, gaat het over liefde, vriendschap, relaties en de dood van Diana, princes of Wales.
Conclusie: Erg grappig, soms een satire, maar soms ook serieus.

boek 43: In een warung aan de Zuidzee, Dirk Vlasblom
Bijna zeven jaar verbleef Dirk Vlasblom als correspondent voor NRC Handelsblad in Indonesië. Een periode die hij niet alleen beleefde als journalistiek vertegenwoordiger uit het verre, nuchtere Holland, maar ook als betrokken inwoner. In dit boek staan enkele van zijn belevenissen.
Conclusie: Bijzonder verhalen over bijzondere mensen.

boek 44: Anansi de spin, Noni Lichtveld
Drie Anansi-verhalen als voorproefje voor het grote Anansi-boek dat Noni Lichtveld heeft geschreven.
Conclusie: Heel erg grappig, ook voor volwassenen.

boek 45: A long long way, Sebastian Barry
Nederlandse titel: Een lange lange weg
De Ier Willie Dunne is nog maar net achttien jaar als hij zijn verloofde Gretta verlaat om in Vlaanderen met het Britse leger mee te vechten in de bloedige strijd die later de Eerste Wereldoorlog zou gaan heten. Tijdens zijn verlof breekt in Dublin de Paasopstand tegen de Engelsen uit, waardoor de positie van de Ieren in de oorlog onduidelijk wordt.
Conclusie: Bijzonder poëtisch geschreven boek over een vreselijke oorlog.

boek 46: Alleen maar nette mensen, Robert Vuijsje
David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen? Hij heeft verkering met Naomi, ook uit Oud-Zuid, maar is ook op zoek naar wulpse Afrikaanse vrouwen.
Conclusie: Soms wat rauw, maar goed leesbaar.

boek 47: What is the What, Dave Eggers
Nederlandse titel: Wat is de wat
Dit is de (auto)biografie van Valentino Achak Deng, die als jongen de burgeroorlog in Zuid-Soedan overleefde. Gescheiden van zijn ouders vluchtte Deng met honderden andere ‘lost boys’ te voet naar Ethiopie, later Kenia, om na een verblijf in vluchtelingenkampen uiteindelijk in de VS asiel te ontvangen. Eggers heeft zijn verhaal opgeschreven.
Conclusie: Een moeilijk boek door de thematiek, maar wel toegankelijk geschreven. Erg de moeite waard.

boek 48: Shopaholic & baby, Sophie Kinsella
Becky Brandon, geboren Bloomwood, voelt zich super. Ze heeft een nieuwe baan als ‘personal shopper’ bij een warenhuis in Londen. En samen met haar man Luke gaat ze op huizenjacht, want… Becky is zwanger! Ook in dit vijfde deel geeft Becky geld uit als water, zoals het hoort in deze serie.
Conclusie: Wederom een geslaagd verhaal over deze winkelverslaafde.

boek 49: De Cock en de blijde Bacchus, A.C. Baantjer
Op een late avond meldt zich aan het aloude politiebureau aan de Amsterdamse Warmoesstraat een jongeman. Bij Rechercheur De Cock (met ceeooceekaa) en diens collega Vledder doet hij aangifte van de verdwijning van zijn welgestelde, nooit getrouwde oudoom. Een serie beeldjes over de apostel Petrus lijken een belangrijke rol te spelen in deze zaak.
Conclusie: Ouderwets goed; pas op de koffie bij mevrouw de Cock snapt de rest van het team wat er aan de hand is. En: de introductie van Adelheid!

boek 50: Lara Croft: Tomb Raider, Dave Stern
Het boek van de film van het computerspel… Lara, archeologe maar vooral schatrover en vechtmachine, moet de wereld redden.
Conclusie: Wel aardig, maar niet meer dan dat. Pluspunt: weer een land afgevinkt voor de reis om de wereld.

posted to Boeken in 2009 @ 10:06

Boeken in 2009: 31-40 | home | Boeken in 2009: 51-60