Boeken in 2009: 41-50 | home | Boeken in 2009: 61-70

4 juli 2009

Boeken in 2009: 51-60

boek 51: 26a, Diana Evans
De eeneiige tweelingzusjes Georgia en Bessi (8) wonen met hun ouders en zusjes in Londen op nummer 26. Omdat hun veel drinkende vader en aan heimwee lijdende Nigeriaanse moeder een slecht huwelijk hebben, is de tweeling veel samen op hun zolderkamer die ze 26A noemen. We gaan met ze mee naar Nigeria, en terug naar Londen, en zien ze volwassen worden.
Conclusie: Bijzonder boek waarin Nigeriaanse gebruiken goed worden uitgelegd. Wel een zwaar thema.

boek 52: Oryx & Crake, Margaret Atwood
Nederlandse titel: Oryx en Crake
Sneeuwman, de enige mens die in 2015 een wereldwijde epidemie overleefde, beleeft in flashbacks hoe dit drama zich voltrok. Zijn jeugdvriend Crake schiep een nieuw, bovenmenselijk ras, waarbij het ex-kindhoertje Oryx als de Moeder-icoon fungeerde. Nu zij en alle anderen dood zijn moet de uitverkoren Sneeuwman de nieuwe mensen naar de volwassenheid leiden.
Conclusie: Goed verhaal en een hele mooie beschrijvende stijl van vertellen.

boek 53: The sacred cut, David Hewson
Nederlandse titel: De Pantheon getuige
Midden onder het open dak van het Pantheon in Rome wordt het lijk van een naakte Amerikaanse vrouw gevonden; in haar rug is een bepaald symbool gekerfd. Nic Costa en Gianni Peroni doen hun best, maar worden tegengewerkt door de sneeuw en de Amerikaanse ambassade. En dan blijken er meer doden te zijn…
Conclusie: Net zo goed als de andere twee boeken over deze politieagenten in Rome. En weer is de Nederlandse titel een weggever…

boek 54: Jackal’s Dance, Beverley Harper
Geen van de boeken van de Australische schrijfster lijkt vertaald te zijn…
Een luxe lodge in Etosha, een wildpark in Namibië, wordt bestormd door Angolese rebbelen. Het personeel, de gasten en een groep wetenschappers die de jakhalzen bestuderen verenigen hun krachten en proberen te overleven.
Conclusie: Ik las dit boek in Zuid-Afrika; dat hielp erg bij de sfeerbepaling. Er zijn veel karakters, die allemaal uitgewerkt en geloofwaardig zijn. Knap!

boek 55: Next, Michael Crichton
Langs een heleboel verhaallijnen wordt een wereld gepresenteerd waarin genetica en gentechnologie zaken veranderd. Kan een bedrijf zomaar jouw DNA patenteren, en je dan dwingen bloed af te staan? Kunnen mensen en chimpansees gekruisd worden? En: is dit sciencefiction of is dit al bezig?
Conclusie: Vlot leesbaar, spannend, actueel…

boek 56: Fast friends, Jill Mansell
Verbasingwekkend genoeg is dit boek niet in het Nederlands verschenen.
Wanneer Camilla impulsief contact opneemt met haar oude schoolvriendinnen Roz en LouLou weet ze niet dat dat haar leven overhoop zal gooien. Want Roz heeft zonder het te weten een affaire met Camilla’s echtgenoot… Camilla trekt bij LouLou in en verandert van saaie huisvrouw in een vrouw van de wereld. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn.
Conclusie: Serieuzer dan andere boeken van Mansell, maar prettig leesbaar.

boek 57: Velocity, Dean Koontz
Nederlandse titel: De nachtmerrie
‘Als je dit briefje niet naar de politie brengt en die erbij betrekt, dood ik een lieftallige blonde onderwijzeres. Als je dit briefje wél naar de politie brengt, dood ik in plaats daarvan een oude dame die veel aan liefdadigheid doet. Je hebt vier uur om te beslissen. De keuze is aan jou.’ Zo verandert Billy’s doodnormale, onschuldige leven in een accelererende nachtmerrie…
Conclusie: Spannend met onverwachte wendingen.

boek 58: Seks, moord en een vanilla latte, Kyra Davis
Thrillerauteur Sophie Katz mag dan een kenner zijn op het gebied van moord en doodslag, wanneer ze rare telefoontjes krijgt en ze erachter komt dat iemand in haar flat heeft rondgeneusd, wordt ze toch een tikje nerveus. Het lijkt er namelijk op dat iemand haar boeken naspeeld, met haar in de rol van slachtoffer…
Conclusie: Hilarische chick-thriller.

boek 59: Oosterse theehuizen & besneeuwde bergpassen, Bert Sitters
Verslag van een inspannende fietstocht in Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizstan in het voorjaar van 1992.
Conclusie: Goede beschrijving van cultuur, natuur en personen. En ik blijk een van de medefietsers te kennen.

boek 60: De schoenenclub, Beth Harbison
“Lorna, Helene, Sandra en Joss leiden alle vier een totaal ander leven in Washington. Toch hebben ze één ding gemeen: hun liefde voor dure designerschoenen. De vrouwen komen samen bij de Schoenenclub, waar ze schoenen met elkaar ruilen en waar al snel ook hun geheimen en frustraties worden besproken.
Conclusie: Heerlijk zomerboek!

posted to Boeken in 2009 @ 13:24

Boeken in 2009: 41-50 | home | Boeken in 2009: 61-70